Hoppa till innehåll

 TANDBLEKNING 
 MALMÖ 

Hur fungerar tandblekning?


Våra tänder gulnar med tiden, och det är inte så lätt att upptäcka. Tandblekning är en vanlig behandling för att få tillbaka ett mer naturligt vitt leende. Det är en kosmetisk behandling som används för att göra tänderna vitare och ljusare. Behandlingen innebär vanligtvis att en tandläkare eller tandhygienist applicerar en blekgel på tänderna, som innehåller en aktiv ingrediens som vanligtvis är antingen väteperoxid eller karbamidperoxid. Dessa ingredienser tränger in i emaljen på tänderna och bryter ner missfärgningar och fläckar på tänderna, vilket gör dem ljusare och vitare.

Det finns två huvudtyper av tandblekning: klinikblekning och hemmablekning. Klinikblekning utförs av en tandläkare eller tandhygienist på kliniken och kan ge omedelbara resultat på bara ett besök. Hemmablekning innebär att en tandläkare eller tandhygienist tar ett avtryck av tänderna och tillverkar en individuell framställd bleksskena för patienten. Patienten använder sedan blekskenan tillsammans med blekmedel hemma under en längre tidsperiod för att gradvis bleka tänderna.

Det är viktigt att notera att tandblekning inte är lämpligt för alla.  Exempelvis personer med kraftiga tandkänslighet, tanderosion, karies eller tandfyllningar och tandkronor, eftersom dessa inte kommer att blekas. Det är alltid bäst att rådgöra med en tandläkare eller tandhygienist för att fastställa om tandblekning är lämpligt för ens egna tänder och situation.

Individuellt framställd blekskena

Hur länge håller tandblekning?


Tandblekning håller vanligtvis från några månader upp till några år, beroende på individuella faktorer och livsstil. Tandblekningens hållbarhet kan variera beroende på faktorer som:

  • Kost: Vissa matvaror och drycker, som kaffe, te, rött vin och tobak, kan orsaka missfärgningar på tänderna och minska effekten av tandblekning.

  • Munhygien: En god munhygien är viktig för att upprätthålla den vita färgen på tänderna och undvika missfärgningar.

  • Genetik: Vissa människor kan ha naturligt gulare tänder på grund av genetiska faktorer, vilket kan påverka hur länge tandblekningen håller.

  • Tandblekningsmetod: Tandblekning som utförs av en tandläkare eller tandhygienist i kliniken har vanligtvis längre hållbarhet än hemmablekning.

  • Eftervård: Efter tandblekning är det viktigt att undvika färgade livsmedel och drycker, borsta tänderna regelbundet och använda tandtråd för att upprätthålla resultatet.

Generellt kan tandblekning förväntas hålla från sex månader till två år. Efter den här tiden kan tänderna börja att bli mörkare igen och blekningen kan behöva upprepas. Det är viktigt att rådgöra med en tandläkare eller tandhygienist för att fastställa vilken typ av tandblekning som är lämplig för individuella behov och för att upprätthålla en långvarig effekt.

Efter tandblekning


Det finns idag inga påvisade hälsorisker om behandlingen görs på rätt sätt och med godkända medel. Efter en tandblekning kan det finnas vissa tillfälliga biverkningar eller reaktioner. Vanligtvis är dessa milda och försvinner inom några dagar eller veckor. Här är några vanliga saker som kan hända efter tandblekning:

  • Ökad känslighet: Tandblekning kan orsaka tillfällig ökad känslighet i tänderna, speciellt för kalla eller varma drycker. Detta beror på att blekmedlet tränger in i tandens emalj och kan irritera tandnerven. Känsligheten är oftast mild och försvinner vanligtvis inom några dagar eller veckor.

  • Irritation i tandköttet: Om tandblekningen utförs felaktigt eller om blekmedlet kommer i kontakt med tandköttet, kan det orsaka irritation eller inflammation. Detta kan leda till smärta eller obehag i munnen. Det är viktigt att alltid följa instruktionerna för tandblekning och undvika att blekmedlet kommer i kontakt med tandköttet.

  • Missfärgning: Efter tandblekning kan det finnas en tillfällig missfärgning av tänderna, speciellt om blekmedlet inte applicerades korrekt. Detta kan åtgärdas genom att upprepa tandblekning eller genom att korrigera tekniken.

  • Effekten är inte lika för alla: Tandblekningseffekten kan variera beroende på individuella faktorer, såsom tändernas tillstånd och naturliga färg, livsstil och kostvanor. Vissa personer kan se mer dramatiska resultat än andra.

Någonting som är viktig att tänka på är att försöka undvika färgrik mat de närmaste 2-3 dygnen efter behandlingen. Det är för att tänderna är mer känsliga och mottagliga för missfärgningar. Därefter kan man äta och dricka som vanligt.  

Generellt sett är tandblekning en säker och effektiv metod för att bleka tänderna och förbättra utseendet på ett snabbt sätt. Det är dock viktigt att alltid konsultera en tandläkare eller tandhygienist innan man börjar med tandblekning för att fastställa om det är lämpligt och för att undvika eventuella biverkningar eller reaktioner.

Känsliga tandhalsar kan lindras med hjälp av tandkräm mot ilningar.

Vad kostar tandblekning?


Hos oss gör vi alltid en individuell bedömning, och enligt lag måste du ha fyllt 18 år. Vi har olika behandlingsmetoder på kliniken; blekning (på klinik eller hemmabruk) eller saltblästring (snabbt resultat för enklare missfärgningar, utan att använda blekmedel). Se vår aktuella prislista.

Vilken metod som passar dig bäst beror dels på dina förutsättningar, men också vilket resultat du önskar. Prata gärna med oss så hjälper vi dig att välja den bästa tandblekningen för dig. Det ingår också en fotografering, innan och efter, behandling, för att tillsammans med dig kunna följa upp resultatet.

Vill du veta mer?
Ring oss på 040 23 84 40 eller boka en tid online.