Skip to content

 TANDSTEN 
 MALMÖ 

Varför får vi tandsten?


Tandsten är ett vanligt förekommande problem. Den sitter ofta mellan tänderna där det kan vara svårt att själv göra rent. När det väl bildats tandsten kan du inte borsta bort den själv. Din tandhygienist eller tandläkare kan med speciella verktyg hjälpa dig att ta bort tandsten. 

När man ätit bildas plack, en bakteriebeläggning, som lägger sig på och mellan dina tänder. Om placken får sitta kvar blandas det med saliv och bildar en hård yta på tanden. Blandningen hårdnar snabbt och blir till tandsten. Det är viktigt att ta bort tandsten, eftersom den kan leda till tandköttsinflammation. Det finns två typer av tandsten; ovanför eller under tandköttskanten.

Så förebygger du tandsten


Det bästa sättet att motverka risken för tandsten är att du borstar dina tänder och gör rent mellan tänderna varje dag.  Det är bra att regelbundet besöka din tandhygienist eller tandläkare.

  • Borsta noga med mjuk tandborste och fluortandkräm, både morgon och kväll
  • Håll rent mellan tänderna med tandtråd, tandstickor eller mellanrumsborstar för att få bort bakterier och matrester som kan finnas kvar efter att du ätit eller borstat dem.
Håll rent mellan tänderna med tandtråd

Behandling av tandsten


Tandläkare eller tandhygienist tar bort tandsten med hjälp av handinstrument och/eller ultraljud. Det kan göra ont att ta bort tandsten som sitter nära tandköttskanten. Då kan du behöva lokalbedövning. Behandlingen avslutas med en polering av tänderna med en speciell tandkräm, som gör dem släta.
Du kan känna dig lite öm och svullen i tandköttet efter behandlingen. Det brukar gå över efter något dygn. 

 

Kostnad för att ta bort tandsten?


Hos oss gör vi alltid en individuell bedömning inför behandling. Priset kan variera beroende på omfattning och behov av antal besök.
Vi lämnar alltid ett kostnadsförslag innan påbörjad behandling.

Har du frågor eller funderingar kring behandling kontakta gärna oss.

 

Vill du veta mer?
Boka din tid online eller ring oss på 040 23 84 40.